Compactweb is geen bedrijf. Joomla! is mijn hobby

Websitebouw, beheer en hosting is voor mij een hobby. Compactweb is dus geen bedrijf.
Ik lever mijn diensten en ondersteuning waar mogelijk overdag en anders 's avonds of in het weekend.

De beperkingen en het accepteren

Nu de neuroloog met zijn diagnose bevestigde dat ik dus wel degelijk MS had, begon het pas langzaam tot mij door te dringen. Met name omdat ik gelukkig niet tot de groep behoorde die van het ene op het andere moment in een rolstoel beland was, vond ik eerst dat het allemaal wel meeviel.
Er waren een aantal dingen die ik ondertussen moeilijker kon, zoals:
  • 10 vingers blindtypen’ maar door de uitval van het gevoel in de pink/ringvinger en middelvinger van beide handen, lukt dat nu alleen nog heel langzaam en met veel concentratie. Dus typ ik nu met twee vingers.
  • Veters van mijn schoenen vastmaken (gaat nog wel, maar duurt veel langer)
  • Knoopjes van mijn overhemden vastmaken lukt niet of heel langzaam en met heel veel geduld.
  • Kleine schroefjes kan ik niet meer vasthouden om ze ergens in te draaien.
  • Een pen vasthouden om te schrijven houd ik niet lang vol.
  • Iets in de hand wegen gaat niet meer zo goed. Bijvoorbeeld bestek op groot en klein sorteren in de besteklade kan ik niet meer op gevoel, maar daarbij moet ik ze stuk voor stuk bekijken.
  • Eten met mes en vork is lastig. Om de vork te kunnen oppakken, zet ik tijdens het pakken eerst het mes erop omdat de vork zo niet uit mijn hand kan glijden.

Ik realiseer mij dagelijks dat er mensen met MS zijn die veel meer beperkingen hebben. Hoe mijn toekomst eruit ziet kan niemand voorspellen. Maar het is nu dus zaak te leven met de ‘beperkingen’. En dat gaat goed door positief te blijven denken en genieten van wat wel lukt.
Cognitieve gedragstherapie is dan niet nodig. Elke ochtend weer even beseffen dat de denkspiraal omhoog moet naar het positieve is de basis. En ik zorg ervoor dat de omgeving ook af en toe een complimentje geeft. Dat lukt door open en eerlijk te zijn naar mijn omgeving. Ze zien het niet aan me dat ik MS heb, maar als men er van weet, is er vanzelf begrip.